Szerzetesi történet

Szerzetesi történet - Carmol® története

A

modern orvoslás és gyógymódok kialakulásának kezdete a középkorra vezethető vissza. Ebben a korszakban kezdték tanulmányozni a gyógynövények új felhasználási módjait. A kolostorok kulcsfontosságú szerepet játszottak, hiszen a katolikus szerzeteseknek felbecsülhetetlen örökségük volt: a régi időkből származó feljegyzések. A szerzetesek ezeket a feljegyzéseket, gyógynövényekről szóló kéziratokat könyvekbe rendezték. A tudást elsajátították, így váltak a szerzetesrendek a modern patikák és kórházak előfutáraivá.

A Karmelita rend szerzeteseinek története különös figyelmet érdemel. A XII. században megalakult rend az izraeli Karmel hegyről kapta a nevét, ahol az Európából érkező szerzetesek letelepedtek.
A karmeliták kihasználták a hegy páratlan lehetőségeit, hogy a különböző éghajlati zónák növényei megteremtek egymás mellett. A gazdag flórának köszönhetően széleskörű tudományos kutatásokat végeztek a különböző begyüjtött növények gyógyhatásairól. Kombinálták őket és megfigyelték a komplex hatásukat. A szerzetesek nem csak a Karmel hegyről gyűjtötték a növényeket, hanem létrehoztak egy kertet, ami folyamatosan látta el a rendet a gyógynövényes készítmények elengedhetetlen alapanyagaival.

A kertben olyan 16 féle gyógynövényt neveltek, amelyek gyógyító erejét felismerték és gyógyításra használtak. Először még a gyógynövényeket külön edényekben, tégelyekben tartották és árusították, de használatuk során a szerzetesek rájöttek, hogyha kombinálják őket, együttes gyógyhatásuk felerősödik: így a XVI. századra a gyógynövények keverékeiből elkészítették a Carmol® cseppet.
Először gyomorbántalmak és idegrendszeri betegségek esetén alkalmazták, majd később a megfázás elleni jótékony hatását is tapasztalták.

Szerzetes Könyv

Vásárolja meg most a webshopban

Mérleg

A XIX. századi európa gyógyszerkönyvei már megemlítik a Carmol® cseppet, mint a megfázás, gyomorbántalmak, sérülések, és zúzódások gyógyító készítménye. A XX. századig a Carmol® csepp receptúráját és a gyártásra való jogot csak a szerzetesek birtokolták, titokként kezelték. 1953-tól érdemelte ki a jogot a gyártásra Dr. Adolf Schmidgall, aki megalapozta a nagyüzemi gyártást. Ma már az Ausztriában és Svájcban gyártott Carmol® cseppekhez szükséges gyógynövényeket az osztrák Alpok érintetlen területein lévő ültetvényekről szedik. A cseppek előállítása a legszigorúbb és legújabb gyártástechnológiai és minőségi követelményeknek felel meg. Magyarországon a termék gyógyhatását igazolta, így az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményként regisztrálta és bocsájtotta forgalomba.

Töltse le a betegtájékoztatót

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerét!